یکی از بیماریهای شایع که ممکن است برای تعداد زیادی از افراد به وجود بیاید، لرزش پارکینسون است. این بیماری ممکن است مشکلات زیادی را برای فرد بیمار به وجود آورد و دارای علائم مختلفی است. در ادامه با این مشکل آشنا خواهیم شد.
پارکینسون چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم در رابطه با لرزش پارکینسون بدانیم، باید با خود این بیماری آشنایی پیدا کنیم. آیا با بیماری نورودژنراتیو آشنایی دارید؟ این بیماری زمانی به وجود خواهد آمد که نورون یا سلولهای مغزی شما به هر دلیلی از بین بروند. پارکینسون یکی از دو بیماری شایع نورودژنراتیو در تمامی جهان میباشد. این بیماری باعث میشود مغز شما نتواند به خوبی کار خود را انجام دهد.
دوپامین در مغز تولید میشود و مولکولی است که تعدادی از پیامهای مهم را از مغز به سایر سلولها میرساند. اگر شما دچار پارکینسون شوید، سلولهای مغزی که دوپامین را ایجاد میکنند، از بین خواهند رفت و این موضوع مشکلات زیادی را برای سیستم عصبی فرد بیمار به وجود میآورد. پیامهایی که دوپامین از مغز منتقل میکند، مربوط به کنترل حرکات بدن شماست و با حذف آنها، حرکاتی غیر ارادی خواهید داشت و نمیتوانید بدنتان را کنترل کنید. به همین دلیل است که بهترین روش درمانی پارکینسون استفاده از دستگاه فیزیوتراپی است چراکه با کمک به عضلات و اندامها، میتواند به بهبود مشکلات حرکتی نیز کمک نماید.
لرزش یا ترمور در پارکینسون چیست؟
خب حالا که به صورت کامل با پارکینسون آشنا شدید، میتوانیم در رابطه با لرزش پارکینسون صحبت کنیم. بیماری پارکینسون دارای سه اختلال حرکتی است که لرزش پارکینسون یکی از آن سه مورد است. قبل از هر چیزی بهتر است کلمه تومور را تعریف نماییم. تورمور به حرکات ریتمیک و البته غیر ارادی در بدن گفته میشود که به دلیل انقباض سریع عضلات در کنار متغیر عضلانی آنها اتفاق خواهد افتاد.
حتما به تفاوت حرکات تومور با تیک یا سایر حرکات بدن توجه کنید. در حرکات تومور باید یک الگوی ریتمیک و پایدار وجود داشته باشد.
لرزش پارکینسون دارای دو الگو مختلف است که در ادامه با آنها آشنا میشویم:
لرزش استراحتی
این الگو به صورت شایع در بیماران مبتلا به پارکینسون دیده میشود. در این نوع هنگامی که بیمار کاری انجام نمیدهد و در حال استراحت است، لرزش را در عضلات خود احساس میکند. برای مثال ممکن است فرد روی صندلی نشسته باشد ولی دست او به صورت ریتمیک در حرکت باشد.
نام دیگری که برای این لرزش در نظر گرفته شده است، لرزش چرخاندن قرص است. این نام گذاری به دلیل حالت آن میباشد. به این صورت که ممکن است فکر کنید فرد بیمار قرصی را در دست خود دارد و در حال چرخاندن آن است.
موضوع مهمی که در رابطه با این لرزش وجود دارد این است که هنگام انجام هر فعالیت دیگری، کاهش پیدا کرده و یا به صورت کلی از بین میرود. یعنی اگر شما در حال انجام فعالیتهای روزمره خود هستید، هیچ مشکلی نخواهید داشت و این لرزش را احساس نمیکنید. به این صورت هنگام انجام کارهای خود دچار مشکل نخواهید شد.
تومور حرکتی
نوع دوم این تومور، حرکتی نام دارد. این نوع دقیقا مخالف نوع قبلی است و زمانی بروز پیدا میکند که بیمار، فعالتی را به صورت ارادی انجام میدهد.
باید به این نکته اشاره کنیم که این نوع، خود به دو قسمت وضعیتی و کینتیک تقسیم خواهد شد. زمانی بیماری دچار لرزش وضعیتی خواهد شد که عضلات خود را در جهت خلاف جاذبه زمین نگه دارد و نوع کینتیک آن نیز زمانی رخ خواهد داد که در حال انجام فعالیتهای روزانه خود باشد و عضلات به صورت ارادی منقبض شوند.
این نوع بر خلاف لرزش استراحتی میتواند عملکرد فرد را با اختلال همراه کند و اجازه ندهد که او به کارهای روزانه خود به صورت طبیعی برسد.
کدام اندامها تحت تاثیر لرزش پارکینسون قرار میگیرند؟
5 اندام اصلی وجود دارد که این بیماری میتواند روی آنها تاثیر اساسی بگذارد.
اندام دست
همانطور که قبلا نیز به آن اشاره کردیم، لرزش استراحتی روی دست تاثیر خواهد داشت و با نام حرکت چرخشی قرص نیز شناخته خواهد شد. یک قرص را میان انگشت شصت و اشاره خود قرار دهید و آن را بچرخاند تا بتوانید به صورت کامل با این مشکل آشنا شوید.
اندام پا
لرزش این اندام نیز جزء لرزش استراحتی است و زمانی پدیدار خواهد شد که شما در حال استراحت بوده و دراز کشیدهاید. در این هنگام عضلات پای شما خواهند لرزید و این لرزش را تا ران پای خود احساس خواهید کرد.
موضوع مهم این است که این لرزش هنگام ایستادن و حرکت کردن از بین خواهد رفت و این باعث میشود شما در حرکت خود مشکلی را احساس نکنید.
اندام فک
حتما تا به حال هنگام سرما احساس کردید که فک شما در حال لرزش است و دندانهایتان به هم برخورد خواهد کرد. افراد مبتلا به پارکینسون به صورت طبیعی این لرزش را در فک خود احساس میکنند. البته ممکن است در ابتدا به حدی شدید نباشد که دندانهای فرد به هم برخورد کنند ولی اگر به این مرحله برسد قطعا دچار مشکل خواهد شد.
البته لازم به ذکر است که جویدن میتواند این لرزش را کاهش دهد و به همین دلیل خوردن آدامس یکی از بهترین گزینهها برای کنترل آن است.
زبان
این لرزش معمولا خیلی کم به وجود خواهد آمد و عموما مخصوص افرادی است که در حد بالای این بیماری قرار دارند ولی در صورت ابتلا به آن ممکن است کل سر بیمار همراه با زبان او بلرزد.
اندامهای داخلی
گاهی لرزش پارکینسون ممکن است به اندامهای داخلی نیز سرایت کند و فرد بیمار لرزش را در قفسه سینه و حتی شکم خود احساس کند ولی سایر افراد متوجه این نوع از لرزش نخواهند شد.
کلام آخر
در این مطلب به صورت کامل با بیماری پارکینسون و تومور یا لرزش پارکینسون آشنا شدید و تمامی جزئیات را در رابطه با آن مطالعه نمودید.
در آخر باید به این نکته توجه کنید که با دیدن هر نوع لرزش غیر ارادی در بدن خود باید به پزشک مراجعه کنید تا بعد از معاینه کامل در رابطه با سلامت بدن شما نظر دقیقی ارائه نماید. به هیچ وجه نباید از درمانهای خودسرانه استفاده کنید و تمامی علائم بدن خود را جدی بگیرید.
- ۹ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر